poniedziałek, 22 października 2012

Łatwa saltimbocca z kurczaka - czy taka łatwa ?

Kolejny przepis który zwrócił naszą uwagę, mianowicie: Łatwa saltimbocca z kurczaka. Niby wszystko dostępne na półce sklepowej, ale nie do końca...
Próżno szukać świeżej szałwi w Lidlu, chyba że wykładają na sklep jak mnie tam nie ma (odwiedzam Lidla 6 - 7 razy w tygodniu). No nic, jednego składnika który być może w zdecydowany sposób zmieniłby smak i aromat dania niestety brakuje.

Składniki:
  • pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt. 
  • szynka Szwarcwaldzka: 6 plastrów 
  • ser gouda: 4 plastry 
  • świeża szałwia: 16 listków 
  • czosnek: 3 ząbki 
  • olej rzepakowy: 40 ml 
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki 
  • kasza jęczmienna: 300 g 
  • wino stołowe/wytrawne: 100 ml 
  • woda do podlania kaszy oraz do sosu:  odrobina 
  • suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę: 130 g 
  • cebula: 0,5 szt. 
  • czerwona papryka: 0,25 szt. 
  • śmietana 18%: 200 g 
  • kapary: 70 g

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut


* Przygotuj wykałaczki
* Przygotuj papier do pieczenia
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)
* Propozycja podania: z kaszą jęczmienną


Kurczak (przygotowanie): Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy solą i pieprzem (tylko z jednej strony). Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.

Kasza: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii. Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i  prażymy. Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1,2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.

Kurczak (smażenie i pieczenie): Na rozgrzany na patelni olej kładziemy kurczaka, szynką do dołu. Doprawiamy mięso solą i pieprzem (z drugiej strony). Smażymy. Przewracamy na drugą stronę. Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.

Z mięsa wyciągamy wykałaczki. Na kurczaka nakładamy plastry sera, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na mniej więcej 5 minut.

Sos: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Całość przesmażamy na patelni. Dodajemy małą ilość białego wina – gdy w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje. Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.

Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu. Dekorujemy 2 listkami szałwii.

No i wszystko przygotowuje wg opisu powyżej, kasza niesstety nie wychodzi do końca jak powinna, może źle ją uprażyłem ? Popcorn w kuchence mikrofalowej wychodzi mi nieźle ;) Doprawiam mięciutką kasze pomidorami suszonymi w zalewie z oliwy i oto jest ! wyborowa wyśmienita jeczmięnna, jak z górnej pólki, kwintesencja smaku. Z mięsem nie ma tyle problemu, bo tylko podsmażamy, dodajemy cienko pokrojony czosnek, szynkę i sera pod koniec pieczenia. Całości smaku mięsa dodaje szynka szwarwaldzka, która jest mocno słona. Ze względów technicznych, pokroiłem mięso na większa ilość kawałków. 
Sosem zajęła się żona, i wyszedł najlepiej ze wszystkich składowych dania. 
Po ok. 30 minutach przygotowań i 25 gotowania/smażenia/pieczenia możemy napawać się potrawą. Niestety troszkę sie zawiedliśmy, tarta Pascala były smaczniejsza, stąd 1:0 dla Pascala. W ogólnym rozrachunku nie ma co się wstydzić, a smak na pewno nietuzinkowy. Załączam kolejne zdjęcie robione zegarkiem. Danie eksponowane na talerzu, bez specjalnych zdobień podane jak kasza z filmu Bareji :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz