Kolejny przepis który zwrócił naszą uwagę, mianowicie: Łatwa saltimbocca z kurczaka. Niby wszystko dostępne na półce sklepowej, ale nie do końca...
Próżno szukać świeżej szałwi w Lidlu, chyba że wykładają na sklep jak mnie tam nie ma (odwiedzam Lidla 6 - 7 razy w tygodniu). No nic, jednego składnika który być może w zdecydowany sposób zmieniłby smak i aromat dania niestety brakuje.
Składniki:
- pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
- szynka Szwarcwaldzka: 6 plastrów
- ser gouda: 4 plastry
- świeża szałwia: 16 listków
- czosnek: 3 ząbki
- olej rzepakowy: 40 ml
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- kasza jęczmienna: 300 g
- wino stołowe/wytrawne: 100 ml
- woda do podlania kaszy oraz do sosu: odrobina
- suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę: 130 g
- cebula: 0,5 szt.
- czerwona papryka: 0,25 szt.
- śmietana 18%: 200 g
- kapary: 70 g
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
* Przygotuj wykałaczki
* Przygotuj papier do pieczenia
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)
* Propozycja podania: z kaszą jęczmienną
Kurczak (przygotowanie): Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry
(każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy solą i pieprzem (tylko z
jednej strony). Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym
kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii,
przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość
wykałaczką.
Kasza: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1
ząbek czosnku i 4 listki szałwii. Gdy czosnek się lekko zeszkli,
dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i prażymy. Doprawiamy
małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje
kaszy do wody: 1-1, 1-1,2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20
minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.
Kurczak (smażenie i pieczenie): Na rozgrzany na patelni olej kładziemy
kurczaka, szynką do dołu. Doprawiamy mięso solą i pieprzem (z drugiej
strony). Smażymy. Przewracamy na drugą stronę. Obsmażone piersi
kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę
na bok.
Z mięsa wyciągamy wykałaczki. Na kurczaka nakładamy plastry sera,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na mniej
więcej 5 minut.
Sos: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Całość
przesmażamy na patelni. Dodajemy małą ilość białego wina – gdy w całości
odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się
zagotuje. Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.
Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy
saltimboccę. Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu. Dekorujemy 2
listkami szałwii.
No i wszystko przygotowuje wg opisu powyżej, kasza niesstety nie wychodzi do końca jak powinna, może źle ją uprażyłem ? Popcorn w kuchence mikrofalowej wychodzi mi nieźle ;) Doprawiam mięciutką kasze pomidorami suszonymi w zalewie z oliwy i oto jest ! wyborowa wyśmienita jeczmięnna, jak z górnej pólki, kwintesencja smaku. Z mięsem nie ma tyle problemu, bo tylko podsmażamy, dodajemy cienko pokrojony czosnek, szynkę i sera pod koniec pieczenia. Całości smaku mięsa dodaje szynka szwarwaldzka, która jest mocno słona. Ze względów technicznych, pokroiłem mięso na większa ilość kawałków.
Sosem zajęła się żona, i wyszedł najlepiej ze wszystkich składowych dania.
Po ok. 30 minutach przygotowań i 25 gotowania/smażenia/pieczenia możemy napawać się potrawą. Niestety troszkę sie zawiedliśmy, tarta Pascala były smaczniejsza, stąd 1:0 dla Pascala. W ogólnym rozrachunku nie ma co się wstydzić, a smak na pewno nietuzinkowy. Załączam kolejne zdjęcie robione zegarkiem. Danie eksponowane na talerzu, bez specjalnych zdobień podane jak kasza z filmu Bareji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz